Přednášky

Chceme vás obohatit i o aktuální témata rezonující divadelním světem, nad kterými budete moci dál přemýšlet a udělat si svůj vlastní názor.

Proto jsme pro vás nachystali i dvě odborné přednášky.
Těšit se tak můžete na myšlenky týkající se udržitelnosti a umělé inteligence v divadle.

kdy: ve středu a pátek od 17 hodin

Mezinárodní divadelní spolupráce – z pohledu režiséra

Zábavný a zajímavý rozhovor (s otázkami) o mezinárodní spolupráci v divadelních produkcích mezi Menagerie Theatre in The UK a evropskými společnostmi, mimo jiné divadlem 6-16 v České republice… Výšky, pády a vše, co leží mezi…

Paul Bourne je divadelní režisér, producent a umělecký šéf Menagerie Theater in Cambridge, UK. Současně vyučuje divadelní praxi a kreativní procesy na University of Cambridge, Stockholm School of Economics, JAMU, DAMU a na Meyerhold Theatre a Skolkovo v Moskvě.
Jeho společnost spolupracuje s divadelními institucemi napříč Evropou a Ruskem – vždy pracující na nových textech britské, i celoevropské produkce.

Paul režíroval více než 100 profesionálních inscenací a již od roku 2001 je uměleckým šéfem Hotbed Theatre Festival in Cambridge. Jeho práce vychází z textu se silnou vizuální estetikou.


ENC: TALK! VOL. 1

THEaiTRE

Je výzkumným projektem oslavující stoleté výročí od premiéry divadelní hry R.U.R. autora Karla Čapka, v níž se poprvé v roce 1921 objevilo slovo „robot“. K oslavě tohoto stoletého jubilea se spojil Ústav formální a aplikované lingvistiky Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy se Švandovým divadlem na Smíchově a organizátory hackathonů CEE Hacks, aby robotům předložili novou výzvu spočívající v úkolu, který dosud ve svém rozsahu nebyl ve světě řešen – zda je umělá inteligence schopna napsat divadelní hru.

Premiérou inscenace AI: Když robot píše hru vrcholí první fáze projektu, jejímž cílem bylo představit scénář skládající se z dialogů vygenerovaných umělou inteligencí. Další fáze je plánována na rok 2022, kdy dojde ke druhé premiéře s dokonalejším jazykovým modelem.

Rudolf Rosa bude hovořit o technickém pozadí projektu (jak umělá inteligence generuje scénář), David Košťák o vzniku scénáře této konkrétní inscenace a Daniel Hrbek o procesu inscenace hry.


ENC: TALK! VOL.1