Kategorie: Hlavní program

Cesta za štěstím

Německo, Mnichov

Autor hry:

Ingrid Lausund

Jazyk uvedení:

němčina

Délka:

85 min

Režie:

Mario Andersen
Katja Wachter

Kostýmy:

Mario Andersen
Katja Wachter
Christina Vogel

Scéna/výprava:

Mario Andersen
Katja Wachter

Světla:

Peter Platz

Choreografie:

Katja Wachter

Premiéra:

9. 12. 2014

 

Hrají:

Svetlana Bielievtsova, Sebastian Griegel, Daniel Holzberg, Barbara Krzoska, Olga von Luckwald, Maren Pertiet, Klaus Steinbacher, Jakob Tögel

 

Anotace:

Představení Cesta za štěstím vychází ze stejnojmenného textu Ingrind Lausund. Hra, původně napsaná pro jednoho herce, pojednává o tématech vyčerpání a opakování, zkoušce a omylu, nových začátcích, naději a frustraci v cestě za štěstím. Režiséři Marion Anderson a Katja Wachter vytvořili tanečně-divadelní inscenaci, v níž se tři elementy – slovo, pohyb a zvuk – objevují v různých variacích, doplňují se či vytvářejí protiklady.

Inscenace vznikala cestou improvizace podle osobitosti a dovedností herců. I živou instrumentální a vokální hudbu vytvořili studenti. Ta se zrodila z improvizace, atmosférických zvukových efektů a reálných písní.

Přesouváním od abstraktního ke konkrétnímu, přibližováním a oddalováním se od dějové linie je dílo schopné sdělit příběh jedné postavy i lidské nátury obecně. Osm herců ztvárňuje různé vlastnosti a vnitřní hlasy protagonisty, respektive výzkumného objektu experimentu. Zároveň zpodobňují imaginární postavy, s nimiž se setkává ve vlastní hlavě, a tak vytvářejí širší náhled na téma štěstí.

Hlavní postava začíná cestu za štěstím a v jejím průběhu zažívá krizi identity, paniku a záchvaty schizofrenie. Zoufalé pokusy nalézt smysl zahrnují všemožné strategie „správného“ chování. Všichni máme povinnost vytvářet vlastní štěstí. Pokud nám není dobře, musíme se vyléčit sami, a pokud nejsme spokojeni s vlastním životem, je to jen naše vina. Precizní sebeanalýza s náznakem grotesky, otázka, která není nikdy zodpovězena, ale pokládána stále znovu a znovu.

print Formát pro tisk

TOPlist