Workshopy

Workshopy jsou zaměřené na studenty JAMU a na účastnící se soubory. Po domluvě je možná rovněž i účast dalších zájemců.

Všechny workshopy jsou zdarma, kvůli omezené kapacitě je však nutná registrace na Infocentru.

Meanwhile in Budapest

Panorama nové generace divadelníků v Maďarsku se Sylvií Huszár

  • 45 minut
  • Chill-out Room
  • počet účastníků neomezen

Mapu soudobého divadla tvoří především soubory, dílny a společnosti, které svým pojetím světa směle překračují nejen žánry dramatické, ale i horizonty své krajiny. Béla Pinter, Kornél Mundruczó, Viktor Bodó, to jsou jména, jež vystupují z kontextu maďarského divadla. Ale co je K2, 011 nebo FAQ? Jsou to již kódy doby, na něž je třeba upozornit. Cílem neformální přednášky Sylvie Huszár je nejen zasvěcení a informování o divadelním dění, ale také o společensko-politických souvislostech, ve kterých se divadelníci v Maďarsku rodí a tvoří. Dalším záměrem je upozornit na průbojnost a aktivitu nejmladší generace, na možnosti její tvorby, prosazení se, na její perspektivu. Řeč bude i o koprodukčních platformách, o satelitní výpomoci produkčních společností, o aktivitách a formách spolupráce. "Panoramatický rozhled" představuje tvůrce, kteří v maďarském divadle dosáhli nejpozoruhodnějších výsledků. Jejich témata jsou vzrušující a aktuální, zralá na konfrontaci myšlenek a názorů. Nechtějí být závislí na struktuře, a proto jsou nezávislí. Chtějí na sebe upozornit, a proto jsou progresivní.

Na cestě k okamžitému divadlu

Herecká metoda Nikolaje Demidova s Andreiem Zagorodnikovem

  • 4 hodiny
  • Astorka
  • 10 - 14 osob
  • nutnost znalosti anglického jazyka

Workshop je veden Andreiem Zagorodnikovem, studentem čtvrtého ročníku režie ateliéru profesora Veniamina Filshtinského na Saint-Petersburg State Theatre Arts Academy v Petrohradě. Hlavním cílem workshopu je seznámení se s hereckou metodou Nikolaje Demidova a hledání okamžitého divadla. (Demidov byl ruský režisér a pedagog, který byl dlouhou dobu spolupracovníkem K. S. Stanislavského. Oproti Stanislavskému však nabízel odlišný přístup k výuce herectví, což vedlo k jejich vzájemným sporům. Díky nim byl na dlouhou dobu zapomenut, ale v současnosti se zvětšuje počet pedagogů, kteří se věnují jeho metodě, a sami ji pojmenovali hereckou technikou budoucnosti.) Workshop bude zahájen tréninkem, následovat budou etudy dle Demidovy techniky. Dovednosti, na nichž se bude pracovat: cit pro to být tady a teď, fyzické pocity, představivost, svoboda a impulzy v těle, cítění improvizace, spontánnost a automatický život těla.

Jóga s Dash

  • 2x 1 hodina
  • Astorka
  • 20 - 30 osob
  • podložky / ručníky s sebou

Workshop je veden Dagmar Dash Voudouragkaki, tanečnicí, lektorkou a choreografkou. Jóga nám pomáhá nacházet fyzickou i duševní rovnováhu, budeme se tedy zabývat jak fyzickým cvičením prostřednictvím tělesných pozic (ásan), dechovým i pránájámickým cvičením, tak i technikami relaxace a meditace (dhjány), které nás v propojení s fyzickým cvičením vedou k hlubokému uvolnění, klidu a celkové duševní pohodě. V lekcích je kladen důraz na správné zaujetí pozice a její plné prožití v souladu s dechem. Jde spíše o pomalejší přístup vycházející z hatha jógy. Jóga ve svém fyzickém aspektu souměrně posiluje a zpevňuje tělo, protahuje svaly, činí je pružnějšími, ovlivňuje trávicí soustavu a nervovou soustavu a harmonizuje činnost vnitřních orgánů. Učí nás, jak lépe dýchat, naslouchat svému tělu, umět se zastavit a odpočinout si. Má velký vliv na snižování stresu a únavy. Působí na všechny složky lidské osobnosti tak, aby byly ve vzájemné harmonii.

Tělo mluví (El cuerpo habla) s Josuem Gabrielem Santamaria Pérezem

  • 3 hodiny
  • Astorka
  • 10 - 15 osob
  • workshop bude překládán ze španělštiny do angličtiny

"Tělo mluví" je dílčím workshopem uzavírajícím celou sérii workshopů tvořících stejnojmenný projekt uskutečňovaný na Fakultě umění univerzity Antioquia ve městě Medellín v Kolumbii pod vedením Josui Gabriela Santamaria Péreze. Tento výzkum umožňuje pochopení vztahu lidského těla k městu či prostředí, v němž se nachází, a jeho odezvy v rámci metropolitně-konstruktivního pojetí.
Hlavním cílem projektu je skoumat lidské tělo jakožto předmět vyjadřování a komunikace města či daného prostředí. Je ho dosahováno prostřednictvím prostorových zásahů do každodenního života, které se proměňují v projevy umění a odráží tak nejen kreativního ducha, ale podtrhují i odraz města samotného.

TOPlist