Účastnící se školy

Školy vybrané do hlavního programu 25. ročníku festivalu SETKÁNÍ/ENCOUNTER.

Janáčkova akademie múzických umění v Brně, Česká republika

Janáčkova akademie múzických umění byla založena v roce 1947. Škola je rozdělena na dvě fakulty - Hudební a Divadelní. Divadelní fakulta je nedomysliteně spjata s významnými osobnostmi jako například Josef Kovalčuk, Bořivoj Srba, Arnošt Goldflam, Václav Cejpek, Antonín Přidal nebo Pavel Švanda. Ke studijním oborům činoherní herectví a režie postupně přibyly obory scénografie, divadelní dramaturgie, muzikálové herectví, divadlo a výchova, audiovizuální tvorba, divadelní manažerství, klaunská scénická a filmová tvorba, jevištní technologie, dramatická výchova pro neslyšící a rozhlasová a televizní dramaturgie a scénáristika. Řadě nadaných studentů slouží k rozvíjení talentu a veřejné prezentaci Divadelní studio Marta a Divadlo na Orlí.

Akademie múzických umění v Praze, Česká republika

Divadelní fakulta pražské AMU vychovává mladé divadelníky již od roku 1946. V současnosti tvoří páteř školy katedry činoherního, alternativního a loutkového divadla, které mimo klasické obory nabízí ke studiu i odvětví poměrně mladé, jako je třeba divadlo v netradičních prostorách. Herci, režiséři, scénografové, dramaturgové, ale i divadelní teoretikové, kritikové, pedagogové, producenti a další nachází po absolvování DAMU uplatnění nejen v předních českých divadlech, ale i na alternativních scénách a v jiných institucích. Školní divadlo DISK je oblíbenou scénou jak lidí s fakultou spojených, tak i pražské veřejnosti.

Gruzínská státní univerzita divadla a filmu Šoty Rustaveliho, Gruzie

Gruzínská státní univerzita divadla a filmu Šoty Rustaveliho, založená v roce 1923, je víceoborovou institucí fungující jako centrum mimořádného talentu a je jednou z nejvýraznějších uměleckých univerzit v kavkazské oblasti. Nabízí odborné vzdělání nejen v oblasti divadelního herectví a režie, loutkoherectví, televize, filmu, pantomimy, muzikálového herectví, ale také choreografie, kinematografie, divadelní a filmové kritiky, historie umění, médií, managementu, turistiky a kulturně-vzdělávacího průmyslu.
Univerzita je také jedním z hlavních členů Evropské ligy institutů umění (ELIA) a Mezinárodní asociace filmových a televizních škol (CILECT). Univerzita má také tréninkové centrum přístupné veřejnosti.

Litevská akademie hudby a divadla, Litva

Litevská akademie hudby a divadla je univerzitou specializující se na umělecké obory hudby, divadla, filmu a tance. Jejím posláním je zajistit udržitelný vývoj umění a jeho studia, přispívat ke tvarování národního přístupu k výuce v oblasti umění a kultury, podporovat duchovní harmonii a národní identitu, vzdělávat umělecky nejnadanější mladé lidi a vytvářet z nich kreativní a podnikavé členy společnosti, otevřené k Litvě a k celému světu. Akademie zaštiťuje dvě fakulty, Fakultu hudební a Fakultu divadla a filmu.

Univerzita divadla a filmového umění, Maďarsko

Univerzita divadla a filmového umění je institucí spojující vzdělání v oblasti divadla, filmu a televize. Z tohoto spojení mohou studenti těžit, jak při mezioborové spolupráci, tak při individuální výuce. Škola se zaměřuje na výuku na nejvyšší možné úrovni a na mezioborové vzdělávání. Univerzita divadla a filmového umění letos slaví své 150. výročí výuky herectví. Již 70 let také nabízí studium tvorby filmu a 40 let studium televizní produkce. Její učitelé působí v mnoha různých školách v Maďarsku i mimo ně a jsou osobnostmi definujícími maďarské divadlo a film.

Bavorská divadelní akademie, Německo

Bavorská divadelní akademie byla založena roku 1993 z iniciativy Augusta Everdinga. Studijní programy, které univerzita nabízí, jsou organizovány ve spolupráci s Vysokou školou hudby a divadla Mnichov, Akademií výtvarného umění, Mnichovskou univerzitou a Vysokou školou televize a filmu. Momentálně nabízí osm studijních programů s různými zaměřeními: herectví, režie, operní zpěv, muzikálové herectví, design kulis a kostýmů, dramaturgie, masky a kulturní žurnalistika. Bavorská akademie je unikátní svou mezioborovou spoluprací při výuce. V Německu není jiné instituce, která by nabízela výuku v tak širokém a pestrém rozsahu s nejkvalitnějšími možnými zařízeními nebo která by nabízela takové možnosti studentského vystupování.

Národní filmová, televizní a divadelní škola, Polsko

Národní filmová, televizní a divadelní škola byla založena v Lodži roku 1948. Mezi její absolventy patří například Andrzej Munk, Andrzej Wajda či Janusz Morgenstern. Jedná se o jedinou univerzitu tohoto zaměření v Polsku. Je známá organizováním několika festivalů, a to například Divadelního školního festivalu či mezinárodního studentského filmového festivalu zvaného "Mediaschool", jehož se účastní mnoho zahraničních studentů.

Varšavská divadelní akademie, Polsko

Varšavská divadelní akademie byla založena v roce 1946. Několikrát pořádala Mezinárodní festival divadelních škol a Mezinárodní festival škol loutkářství. Obou festivalů se účastnilo přibližně 15 škol nejen z Evropy, ale také z celého světa (Izrael, Japonsko, Čína atd.). Katedra režie je stará 80 let a (přestože výuka obsahuje i několik lekcí o filmu) soustředí se převážně na divadlo. Studenti zlepšují své režisérské schopnosti přípravou krátkých představení (čtyři za rok). Celková doba studia je pět let a student na jejím konci obdrží magisterský titul divadelní režie.

Univerzita múzických umění v Grazu, Rakousko

Jedná se o poměrně mladou univerzitu, která získala status vysoké školy na začátku semestru 1998/1999. Univerzita má historické kořeny - původně se jednalo o Akademický hudební spolek, který byl založen v Grazu v roce 1815 s úkolem hudebně vzdělávat tamní obyvatele. Byl to vůbec první hudební institut v Rakousku. Jeho patronem se stal sám arcivévoda Johann, bratr císaře Františka I., jehož městský palác je do dnešního dne sídlem moderní univerzity s atraktivně širokou paletou oborů a příležitostí.

Akademie divadelního umění, Rusko

Akademie divadelního umění v Petrohradě byla založena v roce 1779 a je nejstarší a největší institucí svého druhu v Rusku. Během více než dvousetleté historie se Akademie vyvinula z realistických tradic císařské divadelní školy k Mejercholdovým dílnám. Dnes je přístup Akademie založen hlavně na Stanislavského systému, zvláště na jeho metodách, systému hereckého tréninku a také na Mejercholdově biomechanice. To se, spolu s respektem ke klasické škole (charakteristickým rysem kulturního prostředí Petrohradu), Akademii podařilo spojit s moderními inovacemi. Většinu akademického sboru tvoří profesionálové z praxe, z poloviny jsou předními herci a uměleckými řediteli hlavních petrohradských divadel. Akademie tak zůstává v kontaktu s aktuálními trendy a požadavky na kvalifikaci dnešního divadla.

Královská skotská konzervatoř, Skotsko

Konzervatoř byla založena v roce 1845 pod názvem Glasgow Educational Association. Nachází se v samotném centru města Glasgow. V roce 1950 byla zřízena divadelní fakulta, která se stala první britskou dramatickou školou. V roce 1968 se přejmenovala na Royal Scottish Academy of Music and Drama a představila své první studijní obory, které byly schváleny University of Glasgow, nejstarší univerzitou v tomto městě. Škola nabízí vynikající odborné vzdělání v bakalářském a doktorském studiu. Rozvíjí talent na všech úrovních a v každém věku. Obsahuje bohatou nabídku kurzů různého zaměření, od týdenních až po intenzivní letní kurzy. Výuka je též neoddělitelně spjata s dokonalou přípravou na zaměstnání.

Vysoká škola múzických umění, Slovensko

Vysoká škola múzických umění je nejstarší a taky nejznámější uměleckou školou působící na Slovensku, která vychovává odborníky v oblasti divadla, tance, hudby a filmu. Již od založení v roce 1949 absolventi divadelní fakulty VŠMU patří mezi uznávané umělce nejenom na Slovensku. Studenti v rámci výuky spolupracují na mnoha projektech, čímž rozvíjejí svou schopnost imaginace a kreativity. Součástí jejich studia je mimo jiné i nepřetržitá konfrontace s divadelní praxí. Co se týče spolupráce s jinými uměleckými školami, fakulta každé dva roky hostí mezinárodní festival Istropolitana Projekt.

Dimitriho divadelní škola, Švýcarsko

Školu založil v roce 1975 švýcarský klaun Dimitri a český herec a pedagog Richard Weber. Dnes je součástí Univerzity aplikovaných věd a umění v jižním Švýcarsku a funguje jako mezinárodní instituce. Nachází se v malém městečku Verscio a jako jediná ve Švýcarku nabízí studium pohybového a fyzického divadla, se kterým jsou její studenti konfrontováni ve všech možných aspektech. S cílem získat divadelní praxi studenti pravidelně tvoří inscenace pro školní studiové divadlo, se širokým publikem se pak setkávají v produkcích pro Teatro Dimitri. Kromě výchovy umělců se škola věnuje dalšímu výzkumu různých forem fyzického divadla.

TOPlist