Kategorie: Hlavní program

Tři sestry

Gruzie, Tbilisi

Autor hry:

Anton Pavlovič Čechov

Jazyk uvedení:

gruzínština

Délka:

195 min

Režie:

Giorgi Margvelashvili

Překlad:

Lia Glonti

Kostýmy:

Sophie Kikabidze

Scéna/výprava:

Sophie Kikabidze

Světla:

Merab Mskhiladze

Výběr hudby:

Giorgi Margvelashvili

Premiéra:

4. 1. 2014

 

Hrají:

Anna Grigolia, Mariam Sujashvili, Tamta Inashvili, Lika Gurabanidze, Anna Vasadze, Erekle Getsadze, Giorgi Sharvashidze, Lasha Jukharashvili, Otar Chikobava, Levan Khizanbareli, Anna Amilakhvari, Jemal Skhirtladze, Giorgi Dzamukashvili

 

Anotace:

Čechovovo dobře známé drama z roku 1900 pojednávající o smyslu života a marném čekání na splnění snu sourozenců Prozorovových – vrátit se do Moskvy a začít znovu žít – zpracovali studenti Gruzínské státní univerzity z Tbilisi. Inscenace Tři sestry je prvním diplomovým vystoupením skupiny divadelních a filmových herců čtvrtého ročníku.

Práce na inscenaci byla velice intenzivní a trvala déle než rok. Během tohoto procesu studenti především velmi důkladně studovali Čechovův text. Důraz kladli na analýzu jednotlivých scén a epizod. Snažili se odkrýt motivace každé postavy, aby následně mohli přesně určit jejich obraz v jednání. Na základě toho pak vytvořili specifické chování, gesta i mimiku odrážející vnitřní pohnutky postav. Důležitý bod představovalo přizpůsobení chování jednotlivců a jejich vzájemné komunikace současnosti, aby byly tyto interakce studentům blízké. Jedná se v jistém smyslu o aktualizace, nikoli o napodobení vztahů a chování lidí, kteří žili ve vzdálené zemi před sto lety. Scénografie, stejně jako hudba i osvětlení, jsou stylově jednotné a úmyslně minimalistické. Využívají se jen absolutně nutné detaily a rekvizity. Do středu pozornosti jsou tedy umístěny postavy a herecké jednání.

print Formát pro tisk

TOPlist