Kategorie: Hlavní program

Chladné dítě

Rusko, Petrohrad

Autor hry:

Marius von Mayenburg

Jazyk uvedení:

ruština

Délka:

80 min

Režie:

Oleg Eremin

Překlad:

Natalia Bakshi

Kostýmy:

Sergei Kretenchuk

Scéna/výprava:

Sergei Kretenchuk

Světla:

Sergei Kretenchuk

Hudba:

Henry Purcell
Pablo Ruiz
Coil

Choreografie:

Oleg Eremin

Premiéra:

21. 11. 2014

 

Hrají:

Maria Korobkina, Anastasia Balueva, Maria Lysyuk, Ekaterina Kramarenko, Oleg Kravchenko, Vladislav Sitnikov, Alexander Vzmetnev, Daniil Lebedev, Daler Gazibekov

 

Anotace:

O režii této inscenace hry současného německého dramatika Mariuse von Meyenburga se postaral Oleg Eremin (režisér, herec Aleksandrijského divadla a učitel herectví na Akademii umění státního divadla v Petrohradu) spolu se studenty herectví posledního ročníku zmiňované akademie.

Marius von Mayenburg je dnes již kmenovým dramatikem berlínského divadla Schaubühne am Lehniner Platz, vedeného slavným německým režisérem Thomasem Ostermeierem. K Mayenburgovým častým technikám tvorby dramatického textu patří fraška a absurdní divadlo, jež využívá za účelem prozkoumávání nejrůznějších problémů mezilidských vztahů.

Ereminova inscenace Chladné dítě je ruskou premiérou této hry. Sám režisér uvádí, že záměrně zvolil text současného autora, představující pro studenty náročnou, leč vzrušující práci. Dle jeho slov má hra za cíl zkoumání pocitů, přecházející v analýzu vztahů moderního člověka a zničeného světa, v němž neexistují hranice mezi fantazií a realitou, minulostí a přítomností, či „normálním stavem“ a nemravností.

Sergei Kretenchuk, student slavného umělce Eduarda Kochergina a scénograf představení, využil při kostýmní realizaci takzvaných moderních koturn, tedy typu bot, které obvykle nosili herci v antickém divadle. Nutí je tím prý využívat lidskou kůži jako prostředek k vyvolání spojení mezi etickou a estetickou ošklivostí a k vytvoření podmínek pro vznik nových pohybových možností na jevišti.

print Formát pro tisk

TOPlist