Kategorie: Hlavní program

Absolutní štěstí mouchy aneb Poslední mystifikace Salvadora Dalí

Česká republika, Brno

Autor hry:

Oxana Smilková

Jazyk uvedení:

čeština

Délka:

90 min

Režie:

Oxana Smilková

Dramaturgie:

Oxana Smilková
Dagmar Haladová

Kostýmy:

Oxana Smilková
Marta Kolocová
Veronika Jurdová

Scéna/výprava:

Jevgenij Kulikov

Světla:

Petr Kevin Kupka
Lukáš Paleček
Jakub Kubíček

Zvuk:

Jan Škubal
Jan Mach

Výběr hudby:

Oxana Smilková

Choreografie:

Hana Halberstadt

Premiéra:

12. 10. 2014

 

Hrají:

David Janošek, Tereza Slavkovská, Jiří Svoboda, Daniel Ondráček, Milada Vyhnálková, Petra Staňková, Ondřej Dvořák, Barbora Nesvadbová, Michaela Foitová, Juraj Háder

 

Anotace:

Inscenace Absolutní štěstí mouchy aneb poslední mystifikace Salvadora Dalí je absolventskou prací studentů čtvrtého ročníku činoherního herectví brněnské Divadelní fakulty Janáčkovy akademie múzických umění v Brně. Realizační tým, tvořený mladými studenty, si zvolil toto téma právě kvůli motivu střetu tvůrce s tvorbou. To se poté snažil podpořit a ozvláštnit formou oscilující mezi činohrou až akrobacií.

Vše vzniká v prostoru prorockého surrealistického snu Salvadora Dalího, který se mu zdál v noci jeho sebeupálení.

Hlavním tématem snu je nesmrtelnost tvorby a energie, z níž se formuje duchovní prostor vesmíru, ve kterém člověk nachází své věčné „Já“. Tvorba jako nekonečný proces zrození lidstva. Ve scénáři je propojen osobní život génia Dalího s jeho uměním a láskou. Vyvstávají tak otázky morálního zákona pro tvůrce. Ve snu se Dalí setkává s různými umělci, kteří ovlivnili jeho život. Potkává se například s Pablem Picassem, Fjodorem Michajlovičem Dostojevským, Toninem Guerrou a také s postavami z románu Idiot. Proč Dalí a Dostojevský? Mýtus krásy? Smrti? Co si můžeme myslet o popravě dnes? Jaké bytosti jsou děti? KDO JSME? Potřebujeme polidštění? Nebo se obejdeme bez něj?

print Formát pro tisk

TOPlist