Kategorie: PŘEDSTAVENÍ

BRATISLAVA, SLOVENSKO - DNA

BRATISLAVA, SLOVENSKO - DNA

Autor: autorské dílo

Režie: Karol Rédli

Jazyk uvedení: slovenština

Délka: 95 min

 

Dospívající teenageři si vytvoří školní gang s různými výstřelky zastrašují všechny okolo. Prezentují se extrémní krutostí, kterou aplikují zejména na “odlišných” jedincích školy (gang nenávidí odlišnost - rasové předsudky, jiná orientace, atd.).

Jednou tuto krutou zábavu přeženou a Adama (trpí krizí identity) zabijí. Všichni tak mají možnost poprvé naplno pocítit důsledek svých činů.

Hrdinové hry chtějí být na jednu stranu jako dospělí a dokazují svoji svobodu. Na druhou stranu nedokážou přijmout zodpovědnost za svoje skutky. Nešťastnou náhodu se snaží ututlat a čím víc se o to snaží, tím víc se jim to vymyká z rukou. (Až to má fatální následky nejenom na jejich životy, ale i na životy nevinných lidí).

Nosnými pilíři samotné koncepce jsou téma vztahu masy a jednotlivce a téma strachu, který ve vyhrocené podobě negativně determinuje konání mladých lidí na celém světě.

Postavy motivuje strach:

Strach ze samoty, že o mě nikdo neprojeví zájem.

Strach z cizího, resp. z někoho, kdo je jiný než já (orientací, barvou pleti,...)

Strach z neúspěchu, že nesplním očekávání rodičů, přátel nebo učitelů.

Strach být sám sebou, protože by nás možná společnost neakceptovala.

Domníváme se, že takový strach v naší společnosti nabádá mladé lidi k tomu, aby šířili nenávist a uzavírali se často i do extrémistických skupin.

Takovýto strach podle nás také formuje mládež jako jednotlivce, kteří mají posunutý práh citlivosti a u kterých je krutá, bezohledná “zábava” na denním pořádku.

Chceme především upřít pozornost mladé generace na tento nebezpečný společenský jev, který se ve společnosti stále více pociťuje jako běžná konvence chování.

print Formát pro tisk

TOPlist