Zdroj: http://www.encounter.cz/archive/2017/index.php?a=hlavni-programm/bratislava-slovensko-dna  •  Vydáno: 23. 3. 2017  •  Autor: Encounter 2017

BRATISLAVA, SLOVENSKO - DNA

BRATISLAVA, SLOVENSKO - DNA

Autor: autorské dílo

Režie: Karol Rédli

Jazyk uvedení: slovenština

Délka: 95 min

 

Dospívající teenageři si vytvoří školní gang s různými výstřelky zastrašují všechny okolo. Prezentují se extrémní krutostí, kterou aplikují zejména na “odlišných” jedincích školy (gang nenávidí odlišnost - rasové předsudky, jiná orientace, atd.).

Jednou tuto krutou zábavu přeženou a Adama (trpí krizí identity) zabijí. Všichni tak mají možnost poprvé naplno pocítit důsledek svých činů.

Hrdinové hry chtějí být na jednu stranu jako dospělí a dokazují svoji svobodu. Na druhou stranu nedokážou přijmout zodpovědnost za svoje skutky. Nešťastnou náhodu se snaží ututlat a čím víc se o to snaží, tím víc se jim to vymyká z rukou. (Až to má fatální následky nejenom na jejich životy, ale i na životy nevinných lidí).

Nosnými pilíři samotné koncepce jsou téma vztahu masy a jednotlivce a téma strachu, který ve vyhrocené podobě negativně determinuje konání mladých lidí na celém světě.

Postavy motivuje strach:

Strach ze samoty, že o mě nikdo neprojeví zájem.

Strach z cizího, resp. z někoho, kdo je jiný než já (orientací, barvou pleti,...)

Strach z neúspěchu, že nesplním očekávání rodičů, přátel nebo učitelů.

Strach být sám sebou, protože by nás možná společnost neakceptovala.

Domníváme se, že takový strach v naší společnosti nabádá mladé lidi k tomu, aby šířili nenávist a uzavírali se často i do extrémistických skupin.

Takovýto strach podle nás také formuje mládež jako jednotlivce, kteří mají posunutý práh citlivosti a u kterých je krutá, bezohledná “zábava” na denním pořádku.

Chceme především upřít pozornost mladé generace na tento nebezpečný společenský jev, který se ve společnosti stále více pociťuje jako běžná konvence chování.