Kategorie: PŘEDSTAVENÍ

TEL-AVIV, IZRAEL - Fabian

TEL-AVIV, IZRAEL - Fabian

Autor: Peter Kleinert

Režie: Dorel Zilberman

Jazyk uvedení: hebrejština

Délka: 100 min

 

Po studiu německé filologie žije Dr. Jacob Fabian z ruky do úst, protože má jen příležitostnou práci. Jeho druhým povoláním je samotný život. V pochybných nočních klubech a přeplněných barech pozoruje Berlín, který se baví až do úplného bezvědomí. Společnost mu dělá přítel Labude, ambiciózní akademik, který je přesvědčen, že jeho generace může změnit politickou budoucnost Německa.

Fabian naopak nad lidstvem láme hůl. Vše se ale změní, když potká právničku Cornelii. Najednou vidí smysl v tom něco změnit. V tom okamžiku přijde o práci. Následuje dlouhá Odysea po úřadech práce a spousta návštěv u novinových redaktorů, u kterých prosí o zaměstnání. Mezitím se Cornelia seznámí s filmovým producentem a opustí Fabiana, aby se stala herečkou. Když pak ještě Labude spáchá sebevraždu, protože se dozví, že jeho disertační práce byla odmítnuta, Fabian ztrácí pevnou půdu pod nohama.

Erich Kästner chtěl původně svou novelu „Fabian“ (1931) pojmenovat „Od desíti k pěti.“ Popisuje Berlín těsně předtím, než převzali moc nacisté. Město rozpolcené mezi krizí a až nepříčetnou honbou za zábavou, ať má jakoukoli cenu. Zmatení, ale nezastavitelní protagonisté se závratnou rychlostí řítí do propasti.

print Formát pro tisk

TOPlist