Kategorie: PŘEDSTAVENÍ

ZÁHŘEB, CHORVATSKO - The Metamorphosis

ZÁHŘEB, CHORVATSKO - The Metamorphosis

 

Autor: Franz Kafka

Režie: Hrvoje Korbar

Jazyk uvedení: chorvatština

Délka: 70 min



Tato produkce se zabývá třemi subjekty, jejími vzájemnými vztahy a spojením. Tyto subjekty jsou společnost, rodina a jednotlivec. Společnost znázorňuje jakýsi “nadsubjekt” ve kterém existuje rodina jakožto menší subjekt, zatímco jednotlivec znázorňuje subjekt nejmenší, který tvoří ony dva větší, rodinu a společnost. Tudíž ve vztahu k jedinci rodina vykazuje určité znaky “nadsubjektu”, ale zároveň je jak rodina, tak společnost tvořena jednotlivci.

Ale co se stane, když menší subjekt (rodina) začne cítit, že se odchyluje od toho, co nadsubjekt (společnost) očekává? Co se stane, když rodina, z jakéhokoli důvodu, přestane naplňovat očekávání nadsubjektu? Nebo když nadsubjekt začne s represemi vůči menšímu subjektu? V tom případě se rodina odcizuje, začíná vidět společnost v jiném světle a stanovuje své vlastní vnitřní zákony, ale zároveň udržuje své spojení se společností napodobováním a společenskými maskami. Aby přežila a upevnila se, musí rodina izolovat určitého jedince, nejlépe toho, který je opět něčím odlišný. Vzájemné vztahy mezi dvěma většími subjekty vyústily v izolaci, odcizení a stejné mechanismy se uplatňují ve vztahu mezi rodinou a jedincem.

Zde vstupuje Gregor Samsa.

Jeho proměna v brouka je metaforou na odlišnost bytí, na něco, co ani rodina ani společnost neočekává, na bytí tím Jiným. Během tohoto 70 minutového představení nikdo nahlas neřekne, že se Gregor proměnil v brouka. Pouze se k němu tak chovají. Centrem děje je skříň, což je místo, kde jsou skryta tajemství, kde můžeme být ukrytí a v bezpečí.

print Formát pro tisk

TOPlist