POROTA



JAN KERBR

PhDr. Jan Kerbr (1948, Havlíčkův Brod), divadelní kritik a publicista. Absolvoval sociologii a filosofii na FF UK, živil se jako knihkupec, knihovník, vysokoškolský pedagog (ČVUT), redaktor. Dnes pracuje jako redaktor Divadelních novin. Žije v Praze. Je spoluautorem knihy Nikdy nic nikdo nemá míti za definitivní... (Divadlo ABC, Praha 1999) a Almanach činohry Národního divadla (Národní divadlo, Praha 2003). Pro nakladatelství Cherm připravil výbor z poezie Rudolfa Kubrana Liška k smrti dojatá (2001).
Převzato z


JULEK NEUMANN

Julek Neumann (*1953) vystudoval herectví na pražské Divadelní fakultě AMU. Po emigraci pracoval v letech 1988 - 2005 jako editor českého vysílání BBC v Londýně. Současně se věnuje divadelní režii a překládá dramatickou literaturu z angličtiny a francouzštiny do českého jazyka. Rozhlasová hra Pryč! je jeho první režií pro akustické médium.
Před odchodem do zahraničí byl hercem Studia Ypsilon ještě v jeho liberecké éře (1975-1984), v divadle v Řeznické v Praze uvedl své režie Aristofanových Jezdců nebo Čechovova Višňového sadu. Po emigraci začínal režírovat v divadlech Antverpách a v Berlíně, na sklonku 80. let přesídlil do Británie a pracoval jako asistent režie a režisér v divadle Queen Mary and Westfield College a v Cafe Baroque. V 90. letech překládal pro česká divadla hry Ronalda Harwooda, Martina Crimpa a Davida Mameta, do angličtiny naopak převedl úspěšnou hru Petra Zelenky Teremin.
Julek Neumann, překladatel a autor písňových textů pochází z rodiny levicového básníka S. K. Neumanna (1975-1947), herce Stanislava Neumanna (1902-1975) a svazáckého pěvce 50. let Stanislava Neumanna (1927-1970, sebevražda), s ním se tedy ocitneme přímo in medias res. Vždyť jméno Neumann bylo v předlistopadové školní výuce jedním z povinně nejfrekventovanějších. Jak se s takovou zátěží žije?


Daniele Monmarte

Narodila se 15. prosince 1943 v Mennecy (Essonne), Francie. Vystudovala slavistiku, ruštinu a češtinu.
Je doktorkou slovanských studií. Od roku 1970 do prosince 2003 pracovala v Centre National de la Recherche Scientifique - CNRS (Národním středisku vědeckého výzkumu), kde v Laboratoire de recherches sur les arts du spectacle (Ústavu pro výzkum divadla) zodpovídala za vydavatelskou činnost se specializací na české a slovenské divadlo. Je členkou Société d'Histoire du ThéČtre (Společnosti dějin divadla), viceprezidentkou Comité de Liaison pour la Solidarité avec l'Europe de l'Est - COLISEE (Výboru solidarity s východní Evropou), zastupujícím generálním sekretářem sdružení L'Amitié Franco-Tchéco-Slovaque - AFTS (Francouzsko-česko-slovenského přátelství), členkou Společnosti Le Pont Neuf. Byla zvolena "Woman of the year 2003 by the International Who's Who".
Dostala Zlatou medaili JAMU (5. 4. 2005).
Napsala knihu o Osvobozeném divadle pod názvem Le ThéČtre liberé de Prague a mnoho statí o českém a slovenském divadle především dvacátých a třicátých let. Referuje také o českých a slovenských autorech uváděných ve Francii.
V rámci Société d'Histoire du ThéČtre se zabývá francouzskými nezávislými divadelními skupinami.
článek
dr. Daniele Monmarte z Francie (ředitelka Národního střediska vědeckého výzkumu divadla a viceprezidentka Výboru solidarity s východní Evropou

Článek





















Partneři festivalu: