Kategorie: Aktuality

Závěrečné shrnutí

V sobotu 6. 4. 2019 v pozdních večerních hodinách skončil 29. ročník Mezinárodního festivalu divadelních škol SETKÁNÍ/ENCOUNTER jehož Hlavní program probíhal od úterý 2. 4.

Hlavním organizátorem je Janáčkova akademie múzických umění v Brně. Více než 200 studentů přijelo do Brna, na naši Alma mater, z 10 zemí světa. Na festivalu představily svou tvorbu školy z Filipín, Rakouska, Německa, Chorvatska, Bulharska, Ruska, Lotyšska, Polska, Slovenska a Česka.

Hlavní téma, hlavní myšlenka 29. ročníku festivalu byla SETKÁNÍ LÉČÍ/Regenerate with ENCOUNTER. A zažili jsme mnoho ozdravných momentů, zejmena skrz divadlo a vzájemného setkání. Na festivalu jsme odehráli 17 představení v Hlavním programu, 6 představení v rámci off-programu, uskutečnilo se 5 workshopů, 2 velké DISKUZE | SETKÁNÍ/ENCOUNTER a 5 párty. Celý festival jsme zahájili na Open Air Stage, na kterém představili svou tvorbu studenti JAMU se svými kapelami. Headlinerem byla se svým solo vystoupením slovenská zpěvačka Katarzie a večerní program ukončila brněnská kapela Acute Dose.

Festival SETKÁNÍ/ENCOUNETR je nesoutěžní divadelní přehlídkou, na níž festivalová porota, složená ze studentů a profesionálů v oblasti divadelního umění, posuzuje individuálně umělecké výkony a oceňuje na základě výjimečnosti jednotlivých počinů. Členy letošní poroty byli: Uršula Terzani (předsedkyně poroty), Paul Bourne, Wolfgang Jansen, Martina Pecková Černá, Gezim Hasani, Alejandro Postigo Gomez, Vaiva Martisauskaité a Romana Kopřivová.
Tento rok byly na festivalu uděleny Ocenění Marta, The Swag of SETKÁNÍ/ENCOUNTER těmto jednotlivcům:

Petrovi Martinček za Mimořádné zobrazení obyčejného člověka. Fyzicky kontrolovaný a psychologicky soustředění výkon, který doplnil výjimečnou společnou práci hereckého souboru z bratislavské VŠMU v inscenacích Accordance!

Maji Wolski za pravdivý, citlivý a tajnosnubný výkon v inscenacích My anxiety pax a weapon, která velmi silně reprezentovala dynamický a inspirující herecký ansámbl polské National Academy of Theatre Arts v Krakow.

Pamele Butane za imaginativní tvorbu různorodých scénických konceptů; včetně podrobné a funkční scény, rekvizit a loutek, které along podpořilo tento talentovaný soubor z Latvian Academy of Culture v hledání tří alternativních a neobyčejných světů v inscenacích Disappearing Future.

Paul Ölinger a Andre Menrath za Scénickou hudbu protože na zvuku záleží! Toto duo vytvořilo a odehrálo soudržný, koordinovaný a integrovaný hudební doprovod, který byl srdcem silného, odvážného a ansámblovej výkonu souboru University of Music and Performing Arts Graz, Rakousko v inscenacI Romulus the Great.

Uziel Delamide (SWAG) za silný reprezentativní výkon, který byl ústředním bodem silného a nápaditého převyprávění klasického příběhu Oedipus z daleké De La Salle-College of Saint Benilde na Filipínách.

Nový ředitel festivalu Michal Zetel, který po 28 letech nastoupil na tento post po prof. Petru Oslzlém, udělil Ocenění ředitele festivalu pražské DAMU a to konkrétně Petrovi Erbes a Borisi Jedinák za mimořádně originální a sebeironickou brutalitu reflektující českou národní historii, se kterou dekonstruují kulturní poklad českého národa v inscenacích The Bartered Bride on the Stages of the Provisional Theatre, Estates Theater and National Theatre from 1868 to 2018.

Součástí festivalového programu byla i výstava fotografií, která se od 11. 3. do 6. 4. konala v Kabinetu múz. Výstava byla koncipována jako prezentace fotografií minulých ročníků festivalu SETKÁNÍ/ENCOUNTER z dílny studentů Ateliéru Audiovizuální tvorba a divadlo na JAMU.

Na přípravách festivalu se podíleli studenti Janáčkovy akademie múzických umění. Hlavními organizátory z řad studentů byl třetí ročník bakalářského stupně na Ateliéru divadelní produkce a jevištní technologie. 29. ročník festivalu vznikl za podpory International Visegrad fund, Státní fond kultury ČR, Ministerstva kultury a města Brno a po záštitou Brno - střed, Jihomoravský kraj, ENCATC, České komise pro UNESCO a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, jakož i dalších sponzorů a partnerů. Hlavním mediálním partnerem festivalu byla Česká televize a hlavním rozhlasovým partnerem pro 29. ročník bylo Radio Krokodýl.

print Formát pro tisk

TOPlist