TISKOVÁ ZPRÁVA



Tisková zpráva ke stažení zde


V termínu 27. - 31. března roku 2007 se uskuteční již 17. ročník Mezinárodního festivalu divadelních škol Setkání/Encounter.

Posláním festivalu je vytvářet prostor pro setkávání studentů, pedagogů a divadelníků z celého světa, umožnit vzájemnou výměnu zkušeností, metod a výsledků práce a rozvíjet diskusi o budoucnosti vysokoškolských vzdělávacích programů zaměřených na divadlo. Festival pořádá Divadelní fakulta Janáčkovy akademie múzických umění. Spolupořadateli jsou Centrum experimentálního divadla, Divadlo Bolka Polívky a Kulturní centrum U Tří kohoutů (divadlo Polárka).

Setkání/Encounter je svým rozsahem a kvalitou jeden z nejprestižnějších festivalů tohoto typu v Evropě. Jedná se o kulturně - vzdělávací akci, která se těší stále větší oblibě divadelních škol z celého světa. Letošního ročníku se zúčastní celkem 14 domácích i zahraničních škol. Program je přiložen.
O účast na festivalu Setkání/Encounter je každoročně ze strany škol velký zájem. Jedná se například o divadelní školy z Jihoafrické republiky, Velké Británie, Rakouska, Ruska, Kosova, Polska, Bulharska, či Německa.

Festivalová představení budou probíhat na pěti brněnských scénách - ve Studiu Marta (scéna Divadelní fakulty JAMU), na scénách Centra experimentálního divadla (v Divadle Husa Na provázku a HaDivadle), v Divadle Bolka Polívky a v divadle Polárka. Nedílnou součástí festivalu je také velká festivalová party, která umožňuje neformální setkání účastníků mimo divadlo.


Historie festivalu:

V roce 1990 vznikla myšlenka uspořádat setkání tří vysokých divadelních škol z tehdejšího Československa. Během jednoho víkendu se v únoru 1991 setkali učitelé a studenti z DIFA JAMU Brno, DAMU Praha a VŠMU Bratislava, aby si navzájem předvedli ukázky své tvorby a pracovních metod.
Od 1. ročníku se festival neustále vyvíjí a rozšiřuje. S účastí zahraničních škol dostal festival Setkání/Encounter přídomek "mezinárodní," prodloužil se na 5 dní a rozšířil svůj program o doprovodné akce.

Za mimořádné umělecké výkony je studentům, kteří se podíleli na vzniku inscenací zařazených do hlavní přehlídky festivalu, udělováno ocenění Marta. Toto ocenění uděluje Porota Mezinárodního festivalu vysokých divadelních škol Setkání/Encounter, kterou tvoří profesionální divadelníci a uznávaní odborníci z oblasti divadla.


V případě jakýchkoli dotazů prosím kontaktujte

Karolína Zmeková
Marketing festivalu Setkání/Encounter 2007
Tel. 777 243 808
Kajina.zmeku@seznam.cz









Partneři festivalu: