ZÁMĚR FESTIVALU



ÚVOD

Posláním festivalu je vytvářet prostor pro setkávání studentů, pedagogů a divadelníků ze světových uměleckých škol. Umožnit vzájemnou výměnu zkušeností, metod a výsledků práce a rozvíjet diskusi o budoucnosti vysokého uměleckého školství.
Festival Setkání/Encounter má podobu 5-ti denní akce, během níž se na prknech pěti brněnských scén vystřídá 15 souborů nejen z České republiky, ale i ze zahraničí.
Ač je Setkání/Encounter festivalem vysokých divadelních škol, nemá pouze funkci vzdělávací. Svým programem zvětšuje kulturní potenciál města Brna a pomáhá budování pověsti Brna jako významného kulturního centra.


POŘADATEL

Divadelní fakulta Janáčkovy akademie múzických umění (DIFA JAMU)

SPOLUPOŘADATELÉ

Centrum experimentálního divadla (CED)
Divadlo Bolka Polívky
Divadlo Polárka


HISTORIE



Setkání/Encounter 2007 bude již 17. ročníkem Mezinárodního festivalu divadelních škol. Iniciátorem celé akce je Divadelní fakulta JAMU v Brně. Zde vznikla v roce 1990 myšlenka uspořádat setkání všech tří vysokých divadelních škol z tehdejšího Československa.
Během jednoho víkendu se v únoru 1991 setkali učitelé i studenti z DIFA JAMU Brno, DAMU Praha a VŠMU Bratislava, aby si navzájem předvedli ukázky své tvorby a pracovních metod.
Od 1. ročníku se festival neustále vyvíjí a rozšiřuje. Účastí zahraničních škol dostal festival Setkání/Encounter přídomek mezinárodní, prodloužil se na 5 dní a rozšířil svůj program o doprovodné akce. Postupem času začal festival Setkání/Encounter nabývat na celorepublikovém významu a záštitu nad ním převzalo Ministerstvo kultury České republiky a primátor města Brna.
Festival Setkání/Encounter je považován za jeden z nejvýznamnějších svého druhu.
Poslední ročník festivalu přivítal 15 domácích i zahraničních škol a celkový počet účastníků přesáhl 250 osob. Představení na 6 scénách shlédlo celkem 3200 diváků.

Praktické výsledky 10-ti ročníků festivalu
- díky své výhodné poloze ve středu Evropy se stal festival spojovacím článkem východních a západních kultur a prostřednictvím nejsnáze srozumitelného divadelního jazyka překonal komunikační bariéry vycházející z umělého rozdělení starého kontinentu
- inspirace vzájemnou konfrontací novodobých i tradičních hereckých metod, výměna odlišných divadelních postupů mezi pedagogy i studenty
- festival přispěl k zapojení DIFA JAMU do mezinárodních sítí a projektů (ELIA, ENCATC, Socrates Erasmus apod.)
- uskutečněné mobility studentů a pedagogů mezi DIFA JAMU a partnerskými školami (např. GITIS - Moskva, Utrecht - Holandsko, Dartington - Velká Británie)
- neustálé vyvíjení a zlepšování organizace festivalu studenty divadelního manažerství a dramaturgie
- prostor pro využívání a zlepšování jazykových schopností po stránce neformální i formální - tlumočení, překlady, běžná komunikace
- pravidelná výměna studentských představení mezi JAMU Brno a VŠMU Bratislava
- festival přispěl k budování pověsti města Brna jako výrazného kulturního centra



PŘÍNOS

Setkání/Encouter je největším festivalem divadelních škol v České republice a patří mezi nejvýznamnější festivaly svého druhu v Evropě.
Rozsah a mezinárodní přesah festivalu přispívají k budování dobrého jména nejen Janáčkovy akademie múzických umění, ale i města Brna.
Festival nejen obohatí kulturní dění v Brně a okolí, ale zároveň má pro celý moravský region přínos v podobě multiplikačního efektu jak z hlediska krátkodobého (zájem médií, propagace moravského regionu i v zahraničí, tržba za ubytování, stravování....), tak i dlouhodobého (navázání kontaktů, budoucí umělecká spolupráce mezi školami a divadly, turismus).
Festival je významným nástrojem v zahraniční politice JAMU. Vytváří prostor pro setkávání zahraničních uměleckých škol.
Tím vytváří prostor pro rozvoj mezinárodní spolupráce na poli vysokého uměleckého školství a navazování nových kontaktů.

Setkání/Encouter je jedním ze základních pedagogicko - studijních pilířů Divadelní fakulty. Studenti mají možnost získat zkušenosti s pořádáním významné mezinárodní akce a se současnými zahraničními trendy. Především studenti herectví pak mají možnost oslovit širokou laickou i odbornou veřejnost a festival jim tak dává příležitost k profesnímu uplatnění.
Všem studentům festival vytváří prostor pro získání kontaktů v prostředí profesionálních divadel, kde se koná. Divadlům pak zase umožňuje navazování kontaktů se zahraničními soubory, čímž i tato divadla získávají kontakty v zahraničí.

Vzhledem k vysokému renomé a mediálnímu ohlasu festivalu jsou partneři účinně prezentováni při všech akcích hlavního a doplňkového programu.

Na přípravě festivalu se finančně podílí také partneři z řad podnikatelských subjektů. Tím dochází k účinnému propojení kulturní, vzdělávací a komerční sféry.

LETOŠNÍ ROČNÍK

17. ročník festivalu Setkání/Encouter se bude konat ve dnech 27. - 31. 3. 2007.

17. ročníku festivalu bude v hlavním i doprovodném programu rozkrývat významovou mnohotvárnost motta "Proměny jazyka současného divadla".

Jedním z důležitých cílů 17. ročníku je větší propojení festivalu s městem Brnem a jeho obyvateli. Chceme toho dosáhnout jednak větším otevřením JAMU veřejnosti v rámci oslav 60-ti let založení školy a jednak pořádáním pouličních projektů v rámci festivalu určených výhradně pro obyvatele Brna.

Do přípravy tohoto ročníku budou zapojeni studenti všech oborů DIFA JAMU, čímž získají cenné praktické zkušenosti a prohloubí si schopnosti spolupráce s ostatními složkami divadelního provozu na mezinárodní úrovni.

ORGANIZACE FESTIVALU

Zástupci pořadatelských institucí a studenti podílející se na organizaci festivalu tvoří Festivalovou radu, které předsedají děkan DIFA JAMU prof. PhDr. Josef Kovalčuk a ředitel festivalu prof. Petr Oslzlý. Festivalová rada řídí přípravu i průběh festivalu a rozhoduje o jeho celkové náplni.

Na základě obdržených přihlášek, fotodokumentace a videozáznamů představení vybere pracovní skupina složená z členů Festivalové rady a studentů divadelní fakulty představení do hlavního programu festivalu. Uzávěrka podání přihlášek je v průběhu měsíce ledna

Festival se tradičně koná od úterý do soboty a je zakončen slavnostním předáváním ocenění Marta.

Při zpracovávání a kontrole rozpočtu vycházíme vždy z optimálních nákladů, ve vztahu k zajištění standardních podmínek a služeb v rámci projektu. Celkové náklady na festival Setkání/Encouter jsou vyčísleny na částku 1.300.000,- Kč.



Partneři festivalu: