MASTERCLASS

Mimo představení hlavního programu festivalu a off-programová představení z DIFA JAMU jsou pro vás připraveny dvě masterclass, které budou zaměřeny na současné trendy fyzického divadla.
První z nich je masterclass kolumbijského performera Josueho Gabriela Santamaria Peréze, druhou masterclass povede slovenská performerka Lucia Kašiarová, která působí v pražském Studiu ALTA.

Solo for body - Lucia Kašiarová

Zaktivujeme tělo, abychom mohli rozvinout své fyzické schopnosti a motivovat přirozený instinkt těla. Budeme pracovat s naším tělem co nejefektivněji tak, abychom uvolnili napětí, které není potřebné, ale zároveň tak, abychom neubrali z fyzikality tance. Budeme zkoumat, jak můžeme rozvinout své technické dovednosti, aniž bychom ztratili svou pohybovou osobitost. Budeme hledat kreativní cesty, specifický výraz, tvar těla při jednotlivých fyzických akcích, budeme si klást otázky skrze vlastní zkušenost a pozorování. Zkoumat fenomén sóla. Hlavním principem bádání bude mentální a pohybová improvizace.
Dokážu být sám/sama v prostoru? Jak dlouho? Jak moc mě vnější zadání limituje? Dokážu pozorovat vlastní pohybové stereotypy? A dokážu je nabourat? Nebudeme hledat odpovědi, ale další inspirativní otázky, které vyplynou na základě pozorování a vnitřní i vnější inspirace.

Zvířecí technika - Josue Gabriel Santamaria Pérez

Otázka řeči těla již není v našem kontextu čistě fyzickou záležitostí oddělenou od výchovy herce. Z tohoto důvodu, objevování dalších aspektů, které přispívají nejen k fyzické práci, ale i k možnosti získání nových zdrojů v životním prostředí, nám může dopomoci k získání kapacity pro nové perspektivy ve výzkumu.
Z naší tělesné paměti můžeme i jako herci objevit nový potenciál.

 

TOPlist