< návrat zpět

Slovensko, Bratislava: Macbeth: Hra o bastardoch

Info a realizační tým

Jazyk uvedení: slovenština
Délka: 105 min.

Autor: William Shakespeare, Heiner Müller

Režie: Tomáš Procházka
Dramaturgie: Pavol Száz

Choreografie: Marta Poláková, Sumako Koseki
Kostýmy: Zuzana Hudáková 

Hrají: Ferstl Šimon, Andrejcová Katarína, Pokorný Tomáš, Turek Tomáš, Kovalčíková Jana, Mosný Braňo, Kvietik Matúš, Kyseľ Jaroslav, Zeleníková Dominika, Rákovská Anna, Staroňová Paula, Palatínusová Alexandra

Anotace

Ideovým a dramaturgickým záměrem inscenace hry Macbeth s podtitulem Hra o bastardoch v Divadle Lab VŠMU byla změna zaběhlé inscenační tradice. Shakespearova hra v odvážné interpretaci studentů VŠMU klade otázky o podstatě mužskosti, hrdinství a svobodné vůle. Režisér Tomáš Procházka svou inscenací vyvolává diskuzi prostřednictvím novodobého zpracovaní Macbetha, ve kterém se hlavním motivem stává mužsko-ženská dualita a krize, resp. ztráta mužské identity. Zároveň přináší nemilosrdný portrét současné společnosti bez pravidel. Svět, jejž inscenační tým zobrazuje, je světem bez Boha, bez krále, světem, v němž vražda Duncana není vyústěním Macbethovy chorobné ctižádosti, ale katalyzátorem totálního rozkladu společnosti.

Inscenace získala na studentské poměry nevídaný ohlas u diváků, ale i odborné kritické veřejnosti a dostala se i do hlasování v nejprestižnější divadelní anketě Slovenska – DOSKY 2013. Byla s úspěchem uvedena v rámci mezinárodního Shakespearologického kolokvia „Shakespeare v divadlách strednej európy“. Rovněž byla oceněna interními cenami VŠMU ve dvou kategoriích – nejlepší režie a nejlepší scénografie. Patří k nejpůsobivejším inscenacím Divadla Lab za poslední období.

 

8.4 a 9.4.2014 v Divadle Husa na provázku

zpět na seznam všech představení