< návrat zpět

Polsko, Lodž: Dva ubohý Rumuni, co mluvěj polsky

Info a realizační tým

Jazyk uvedení: polština
Délka: 110 min.

Autor: Dorota Masłowska
Režie: Małgorzata Bogajewska

Výprava: Maciej Chojnack

Hrají: Milena Staszuk, Marta Jarczewska, Kamila Kamińska, Hubert Kułacz, Tomasz Lipiński, Patryk Pietrzak

Anotace

Dramatická prvotina Doroty Maslowské zachycuje příběh ženy a muže. Ovšem v jakési posunuté, zběsilé realitě. Víc než cokoliv jiného je to především cesta. Cesta, která nastává po návratu z večírku na téma: špína, smrad a bída. Cesta, která se snaží překonávat a ničit stereotypy života a vítězit v boji proti dominující samotě.

Příběh hlavních hrdinů Džiny a Parcha tematicky řeší především problém mladých, vzdělaných lidí, pro které je jejich práce a kariéra jen způsobem, jak si vydělat peníze. Ničím víc. Zároveň si sami sebe navzájem nevšímají a vzniká tak bolestná propast plná samoty, ze které se snaží uniknout či se s ní vyrovnat.

Sama Maslowská o dramatu říká, že je to nejtemnější hra, jakou kdy napsala. Přestože je také nejvážnější, nepostrádá značnou míru humoru. První část textu je podle ní příběhem šílenství a dezorientace. Druhá část zobrazuje náhlou samotu a duševní boj na život a na smrt.

Studenti herectví z Filmové školy v Lodži si hru vybrali především kvůli možnosti vyzkoušet si expresivní a komické herectví na velkém prostoru. Sami přiznávají, že míra komičnosti dosahuje někdy až grotesknosti.

 

9.4.2014 HaDivadlo

zpět na seznam všech představení