< návrat zpět

Slovinsko, Lublaň: CALIGULA: Poprvé, podruhé, potřetí!

Info a realizační tým

Jazyk uvedení: slovinština
Délka představení: 1 hod 35 min
Autor: Albert Camus, adaptace by Ana Obreza
Režisér: Tjaša Črnigoj
Kostýmní poradce: Andrej Vrhovnik
Světla: Hotimir Knific, David Andrej Francky
Choreografie: Stephan Hintze
Hudba: Heiko Klotz
Hrají: Matija Rupel, Lucija Tratnik, Benjamin Krnetić, Rok Kravanja, Robert Korošec, Nejc Cijan Garlatti, Nik Škrlec, Lovro Finžgar

Anotace

Inscenace je novým pohledem na osobnost římského císaře Caliguly. Režisérka Tjaša Črnigoj pracovala na Caligulovi už před čtyřmi lety a viděla ho jako postavu, která ve světě hledá prozřetelnost. Zároveň věřila, že divadlo má sílu odhalovat pravdu. Během studia se však všechny její dosavadní poznatky jevily jako falešné. Rozhodla se z podkladů k přijímacím zkouškám udělat také podklady ke zkoušce závěrečné a vydat se tak na cestu ven z vlastního pátrání po „jevištní pravdě“.

To je důvod, proč Caligula chodí po pódiu a hledá měsíc; je silně nepochopen a zachycen v síti chybných interpretací. Provedení vyvolává otázky a vyžaduje odpovědi, pokaždé rozpoutá bláznovství na pódiu.  Jde o propracovanou divadelní hru sahající od tradičního dramatu po čisté herectví, od vysoce uměleckého po čistě osobní, chce po divákovi, aby se zapojil do hry a nikdy ho nenechá sedět na místě.

Nikdy nekončící nová provedení Caligulova zážitku ztělesňují mladého umělce, který medituje o svém místě v moderní společnosti a svých možnostech, a proto tato hra zobrazuje děj jako nikdy nekončící proces.

 

10.4.2014 HaDivadlo

zpět na seznam všech představení