Kategorie: Novinky

Noel Witts o 23. ročníku festivalu

Noel Witts o 23. ročníku festivalu27. května 2013 | Britský divadelník a profesor Noel Witts, který patřil mezi porotce 23. SETKÁNÍ/ENCOUNTER, popisuje, co díky festivalu zjistil.

Deset věcí, které jsem zjistil na brněnském festivalu SETKÁNÍ/ENCOUNTER 2013

1. Zjistil jsem, jak nádherné je město Brno, jehož krásu často v očích veřejnosti zastiňuje Praha, a jaké je v Brně úžasné kulturní prostředí – divadla, opera, balet, koncerty, galerie atd.

2. Zjistil jsem, jaké štěstí mají studenti Janáčkovy akademie, že mohou studovat v prostředí nabitém divadlem a hudbou a plném mladých talentovaných lidí a zkušených profesorů.

3. Zjistil jsem, jak skvělý je Ateliér divadelního manažerství a jevištní technologie a jaké štěstí mají studenti, že každý rok vzniká „živý projekt“ jménem Encounter a jak výborná byla organizace letošního ročníku. A jak úžasné je mít možnost studovat tento obor v tak energickém městě.

4. Díky studentům ze Slovenska a jejich inscenaci Ostrovského jsem zjistil, že korupce pořád vládne světem.

5. Zjistil jsem, jak šikovní jsou pražští studenti v jejich originálním pojetí Svěcení jara, což bylo opravdu senzační fyzické představení.

6. Zjistil jsem se, že v Polsku pořád ještě vede shopping and fucking, prosím nepřekládat.

7. Zjistil jsem, jak úžasní a inovativní jsou studenti z Bulharska v jejich neuvěřitelném zpracování Křídového kruhu Bertolta Brechta – dodnes jedné z největších her dvacátého století.

8. Zjistil jsem, že život v Číně je pořád pomalý a složitý.

9. Zjistil jsem, že o světě Jihoafrické republiky, který byl krásně zpracován studenty z Kapského Města, toho víme žalostně málo.

10. Zjistil jsem, že s ostatními porotci z Argentiny, České republiky, Maďarska a Velké Británie se dá příjemně souhlasit i nesouhlasit.

Nakonec bych rád zdůraznil, jak jedinečnou strukturu festival Encounter má, měla by sloužit jako vzor pro spoustu dalších festivalů. Měli byste kontaktovat: ACT v Bilbao, Sibiu International Festival v Rumunsku, britské festivaly National Student Drama Festival i GIFT Festival a spoustu dalších. Jejich organizátoři by mohli také zavést studentskou sekci. Jsem si jist, že by se toho od vás hodně naučili...

Díky za vše,

profesor Noel Witts
Leeds Metropolitan University, Velká Británie

print Formát pro tisk

TOPlist