Kategorie: Novinky

Z hlavního programu vypadlo Rumunsko

Z hlavního programu vypadlo Rumunsko9. dubna 2013 | Pár dní před začátkem festivalu jsme nuceni oznámit nemilou zprávu týkající se účasti bukurešťské Universitatea Hyperion. Z finančních důvodů se tato škola s představením Modrý kanárek bohužel nemůže festivalu zúčastnit.

Během příprav festivalu hrozí konání příslušného ročníku hlavní riziko, které spočívá ve finančním pokrytí rozpočtu. Organizační tým usiluje o zajištění financí zejména formou grantů a partnerské podpory tak, aby mohl festival hostující školy ubytovat, do jisté míry jim zajistit i stravu a hlavně zabezpečit budovy, jeviště a technické podmínky pro jednotlivá představení.

Na druhou stranu svojí přihláškou přijímají riziko i hostující školy – je jejich zodpovědností uhradit si náklady spojené s cestou a vyřešit vízovou povinnost spojenou s pobytem na území České republiky (což bývá v případě „exotických“ škol ze zemí se zvláštní vízovou povinností oříšek).

Každoročně festival čelí hrozbě, že některá ze škol na poslední chvíli odřekne svoji účast. V loňském roce to byla čínská škola, která na poslední chvíli nepřijela, byť měla zajištěny finance na cestu i vízum z české strany. Překážka, která jí zabránila účastnit se festivalu, vznikla ve složitém politickém prostředí země.

V letošním roce padl Černý Petr na Fakultu umění Hyperionské univerzity z Bukurešti v Rumunsku. Jejich inscenaci Modrý kanárek v programu festivalu nenajdete, protože týden před festivalem zjistila vysílající škola spolu se školním divadlem deficit v rozpočtu, respektive pokles dotací na svoji činnost o 40 %, a byla nucena zrušit řadu svých mezinárodních aktivit. Nastala okamžitá reakce organizačního týmu festivalu, který inscenaci Modrý kanárek považoval za vysoce kvalitní a páteřní pro celkovou dramaturgii festivalu. Byla kontaktována příslušná ambasáda, obchodní komora, hledaly se další cesty, které by částku spojenou s dopravou mohly vyřešit tuto situaci. V týdenním rámci však nebylo rychlé zajištění prostředků na cestu reálné a jedna inscenace v hlavním programu nebude realizována.

Přesto je program bohatý a účastník festivalu bude mít co dělat, aby všechny události v hlavním programu i offprogramu zhlédl. Zdánlivě prázdné místo v hlavním programu umožní zájemcům zúčastnit se workshopů nebo přednášky Noela Wittse.

Více o představení Modrý kanárek.

print Formát pro tisk

TOPlist