Zpátky na úvodní stránku



STATUT 
Mezinárodního festivalu vysokých divadelních škol 
Setkání/Encounter 

Článek 1 
Poslání festivalu

Festival Setkání/Encounter je mezinárodním festivalem vysokých divadelních škol univerzitního typu a obdobných národních institucí. Jeho posláním je vytvářet prostor pro setkávání studentů, pedagogů a divadelníků z celého světa. Umožnit vzájemnou výměnu zkušeností, metod a výsledků práce a rozvíjet diskusi o budoucnosti vysokého uměleckého školství. 

Článek 2 
Pořadatel a spolupořadatelé festivalu

Hlavním pořadatelem festivalu je Divadelní fakulta Janáčkovy akademie múzických umění v Brně, se sídlem: Mozartova 1, 662 15 Brno, telefon: +420-5-42 21 51 22, fax: +420-5-42 21 29 75, e-mail: difa@jamu.cz, http://www.jamu.cz

Spolupořadateli mezinárodního festivalu Setkání/Encounter jsou Centrum experimentálního divadla a Divadlo Bolka Polívky. 

Článek 3 
Termín konání festivalu

Termín konání festivalu je každoročně stanovován v závislosti na časovém plánu akademického roku, a sice na pět dnů (od úterý do soboty) po prvních sedmi či osmi týdnech výuky letního semestru (během prvních dvou dubnových týdnů). 

Článek 4 
Místo konání festivalu

I. Festival se koná v prostorách Divadelní fakulty Janáčkovy akademie múzických umění v Brně (Mozartova 1, Brno), ve Studiu Marta (Bayerova 5, Brno), Centru experimentálního divadla - Divadle Husa na provázku (Zelný trh 9, Brno) a Divadle Bolka Polívky (Jakubské náměstí 5, Brno). 

II. Dle potřeb a možností je využíváno Informační, výukové a ubytovací centrum Astorka (Novobranská 3, Brno), případně další prostory. 

Článek 5 
Festivalová rada

I. Mezinárodní festival vysokých divadelních škol Setkání/Encounter zašťiťuje Festivalová rada, jejímiž členy jsou: 
a) ředitel festivalu, jenž je navrhován děkanem DIFA JAMU a potvrzován Uměleckou radou DIFA JAMU 
b) děkan DIFA JAMU 
c) tajemník DIFA JAMU 
d) vedoucí ateliéru divadelního manažerství a jevištní technologie 
e) pedagog předmětu Organizace mezinárodního festivalu 
f) studentský koordinátor festivalu jmenovaný vedoucím ateliéru divadelního manažerství a jevištní technologie 
g) zástupce studentského koordinátora jmenovaný studentským koordinátorem 
h) vedoucí sekce ekonomiky jmenovaný studentským koordinátorem 
i) vedoucí sekce tiskovin jmenovaný studentským koordinátorem 
j) vedoucí sekce logistiky jmenovaný studentským koordinátorem 

II. Právo účastnit se Festivalové rady mají: 
a) reprezentanti spolupořádajících organizací 
b) vedoucí pedagogové ateliérů DIFA JAMU 
c) studenti ateliéru divadelního manažerství a jevištní technologie 
d) šéfredaktor festivalového zpravodaje jmenovaný studentským koordinátorem festivalu 
e) zástupce šéfredaktora festivalového zpravodaje jmenovaný šéfredaktorem

III. Studenti divadelního manažerství a jevištní technologie, kteří jsou v rámci vnitřní organizační struktury festivalu vedoucími sekcí, jsou povinni se jednání Festivalové rady účastnit. 

IV. Hlavním úkolem Festivalové rady je vyvíjet činnost směřující k naplnění poslání festivalu a kontrola aktivit vedoucích k realizaci festivalu, zejména: 
a) výběr výtvarné koncepce festivalu na základě vyhlášeného konkurzu 
b) schválení a kontrola rozpočtu festivalu 
c) schvalování oficiálních dokumentů festivalu 

V. Ředitel festivalu reprezentuje Mezinárodní festival vysokých divadelních škol Setkání/Encounter navenek. 

VI. Studentský koordinátor festivalu řídí a organizuje práci realizačního týmu pod přímým vedením pedagoga předmětu Organizace mezinárodního festivalu. 

VII. Předsedou Festivalové rady je ředitel festivalu. Místopředsedou Festivalové rady je studentský koordinátor festivalu. 

VIII. Hlasování Festivalové rady je veřejné. Každý člen Festivalové rady disponuje jedním hlasem. Aby byl předkládaný návrh přijat, musí být schválen nadpoloviční většinou přítomných členů Festivalové rady. 

IX. Zasedání festivalové rady je veřejné. 

Článek 6 
Programová koncepce festivalu 

I. Program festivalu tvoří: 
a) hlavní přehlídka festivalu tvořená představeními škol účastnících se festivalu 
b) doprovodné akce (ukázky tvorby studentů Divadelní fakulty Janáčkovy akademie múzických umění v Brně, studentské diskuse, setkání pedagogů). 

II. Při návrhu programu vychází realizační tým z konkrétních finančních a prostorových možností. 

Článek 7 
Dramaturgická koncepce festivalu 

I. Koncepce programu a jeho dramaturgický záměr směřuje k naplnění poslání festivalu. Jde zejména o vytváření prostoru pro co možná nejrůznější prezentace výsledků tvůrčích činností jednotlivých škol a o vzájemnou reflexi odlišných postupů a metod prostřednictvím poskytování podnětů a místa pro diskusi. 

II. Hlavním mottem festivalu Setkání/Encounter je "Výchova k tvořivému herectví". Festival mapuje a zkoumá proměny hereckého projevu v souvislosti s proměnami společensko-kulturními i s proměnami, které s sebou přináší vývoj divadla. 

Článek 8 
Účastníci festivalu 

I. Počet přijímaných účastníků je určen zejména na základě konkrétních finančních možností a je pro každý rok vyhlášen v přihlášce k festivalu. Účastníky festivalu vybírá komise ustavená Festivalovou radou. Výběr se řídí kritérii a pravidly výběru schválenými každoročně Festivalovou radou. 

II. Snahou organizátorů je uhradit účastníkům ubytování, stravu a informační materiály, a to při dodržení vyrovnaného rozpočtu. Náklady na přepravu si účastníci hradí sami. 

III. Kromě oficiálně pozvaných účastníků z jednotlivých škol se festivalu mohou zúčastnit i zájemci z ostatních škol, tisku a kulturní veřejnosti. 

IV. Hosté festivalu se podílejí na nákladech spojených s jejich pobytem a je jim umožněna přednostní rezervace vstupu na představení za plný rezervační poplatek. 

V. Čestným hostům festivalu je poskytnut vstup na všechny festivalové akce za stejných podmínek jako studentům a pedagogům. Festivalová rada má právo na základě finančních podmínek festivalu pozvat čestné hosty za stejných podmínek, jako mají účastníci festivalu. 

Článek 9 
Ocenění a porota 

I. Ocenění "Marta" Mezinárodního festivalu vysokých divadelních škol Setkání/Encounter jsou udělována porotou Mezinárodního festivalu vysokých divadelních škol Setkání/Encounter jako výraz uznání za mimořádné umělecké výkony studentů, kteří se podíleli na vzniku inscenací zařazených do hlavní přehlídky festivalu. Smyslem těchto ocenění je vyzdvihnout inspirativní, objevné umělecké činy mladých divadelníků. 

II. Kterékoli z ocenění je možno udělit pouze uměleckému počinu studentů. Pedagogové, divadelní profesionálové a další osoby nemohou ocenění získat. 

III. Ocenění uděluje Porota Mezinárodního festivalu vysokých divadelních škol Setkání/Encounter, kterou tvoří zástupci profesionálních odborníků z oblasti divadla a zástupci z řad studentů. Jejich počet je každoročně určován Festivalovou radou.

IV. Porotu jmenují po vzájemné dohodě společně děkan Divadelní fakulty Janáčkovy akademie múzických umění v Brně a ředitel Mezinárodního festivalu vysokých divadelních škol Setkání/Encounter, a to z tuzemských a zpravidla i zahraničních odborníků a studentů. Poměr tuzemských a zahraničních členů poroty není pevně stanoven. 

V. Členy poroty nemohou být osoby, které jsou v pracovně-právním či studijním vztahu k některé ze škol, jejichž inscenace se účastní hlavní přehlídky festivalu. 

VI. Bližší specifikace ocenění "Marta" Mezinárodního festivalu vysokých divadelních škol Setkání/Encounter se nachází v příloze č. 1 tohoto statutu. 

Článek 10 
Výtvarník festivalu 

Výtvarník festivalu je každoročně vybírán Festivalovou radou na základě jí vyhlašovaného konkursu. Podmínky konkursu na výtvarníka festivalu jsou součástí přílohy č. 2 tohoto statutu. 

Článek 11 
Přílohy statutu 

Statut Mezinárodního festivalu vysokých divadelních škol obsahuje tyto přílohy: 
1. Ocenění "Marta" Mezinárodního festivalu vysokých divadelních škol Setkání/Encounter. 
2. Obecné podmínky konkursu na výtvarníka Mezinárodního festivalu vysokých divadelních škol Setkání/Encounter. 
3. Oficiální logo festivalu.
4. Oficiální hlavičkový papír festivalu. 

Článek 12 
Závěrečná ustanovení 

I. Účast na festivalu předpokládá souhlas s tímto statutem. 

II. Statut Mezinárodního festivalu vysokých divadelních škol Setkání/Encounter byl Festivalovou radou přijat dne 4. 11. 2002.


 

Příloha č. 1 Statutu Mezinárodního festivalu vysokých divadelních škol Setkání/Encounter 

OCENĚNÍ "MARTA" 
Mezinárodního festivalu vysokých divadelních škol 
Setkání/Encounter 

1. Ocenění "Marta" je možno udělit v následujících kategoriích: 
- původní dramatický text či scénář inscenace 
- dramaturgie či úprava textu 
- režie 
- scénická výprava (tj. celek scénické výpravy nebo její jednotlivé prvky) 
- hudba 
- ženský herecký výkon 
- mužský herecký výkon 

2. Porota může udělit maximálně tři ceny, které mohou být předány v jakékoli kategorii. Znamená to, že ne ve všech kategoriích budou ceny uděleny. 

3. Porota podle svého uvážení označí jedno z udělených ocenění jako "Cenu primátora města Brna" a jedno ocenění jako "Cenu rektora Janáčkovy akademie múzických umění v Brně". Tato označení jsou udělena těm studentským uměleckým počinům, které si zasluhují podle názoru poroty zcela mimořádné pozornosti. 

4. Děkan Divadelní fakulty Janáčkovy akademie múzických umění v Brně a ředitel Mezinárodního festivalu vysokých divadelních škol Setkání/Encounter mají právo udělit svoje ocenění označené jako "Cena děkana Divadelní fakulty JAMU" a "Cena ředitele festivalu Setkání". Tato ocenění udělují podle svého uvážení, které může být nezávislé na názoru poroty a festivalových ocenění. Kterékoli z obou těchto ocenění nemusí být uděleno. 

5. Inscenaci, která získá v hodnocení diváků největší počet hlasů, je udělena "Cena diváků". Pravidla hlasování diváků schvaluje pro každý ročník festivalu Festivalová rada na základě návrhu šéfredaktora festivalového zpravodaje. 


 

Příloha č. 2 Statutu Mezinárodního festivalu vysokých divadelních škol Setkání/Encounter 


KONKURS NA VÝTVARNÍKA
 
Mezinárodního festivalu vysokých divadelních škol 
Setkání/Encounter 

1. Konkurs na výtvarníka festivalu vypisuje každoročně Festivalová rada. 

2. Studentský koordinátor jmenuje na prvním zasedání 1 člena Festivalové rady odpovědnou osobou za vypsání konkursu a jeho hladký průběh. Odpovědnou osobou je zpravidla student vedoucí sekce tiskovin. 

3. Odpovědná osoba vypíše konkurs jménem Festivalové rady nejpozději do 1 týdne od svého jmenování. 

4. Vypsání konkursu musí být zveřejněno na oficiální nástěnce festivalu Setkání/Encounter na DIFA JAMU a jasně viditelných místech v ateliéru scénografie a Studiu Marta. 

5. Hladký průběh konkursu zajišťuje odpovědná osoba ve spolupráci s pedagogickým vedením ateliéru scénografie. 

6. Festivalová rada rozhoduje o výtvarníkovi festivalu na základě vypracovaného návrhu plakátu a obálky Bulletinu skládatelné do tzv. "nudle" ve formátech A3. Návrh by měl být též použitelný na formáty 1/2 A2, euro plakát a webové stránky. 

7. a) Návrh plakátu a Bulletinu musí obsahovat: 
- označení ročníku mezinárodního festivalu vysokých divadelních škol 
- název festivalu "Setkání/Encounter" 
- "Divadelní fakulta Janáčkovy akademie múzických umění v Brně pořádá" 
- datum konání festivalu 
- dostatečný prostor pro přehledné uvedení log sponzorů 
- logo pořadatele a spolupořadatelů 
- oficiální logo festivalu 
- loga organizací, které festival zaštiťují 

b) Návrh plakátu dále musí obsahovat: 
- prostor pro festivalový program 
- prostor pro názvy měst účastníků festivalu 

8. Festivalová rada rozhodne po obdržení potřebných materiálů o vítězném návrhu veřejným hlasováním. Každý člen Festivalové rady disponuje jedním hlasem. Vítězný návrh musí být přijat nadpoloviční většinou přítomných členů. Pokud v prvním kole hlasování není přijat žádný návrh, do druhého kola postupují 2 návrhy s nejvyšším počtem dosažených hlasů. Poté se hlasování opakuje. Pokud vítězný návrh není dle stanovených podmínek přijat ani ve druhém kole, rozhodne o vítězném návrhu hlas ředitele festivalu. 

9. Festivalová rada rozhodne o vítězném návrhu do jí zvoleného termínu, nejpozději však do poloviny listopadu daného roku.

10. Výtvarník festivalu má právo veškeré jím navrhnuté festivalové tiskoviny označit svým copyrightem. 


Příloha č. 3 Statutu Mezinárodního festivalu vysokých divadelních škol Setkání/Encounter

OFICIÁLNÍ LOGO FESTIVALU