Zpátky na úvodní stránku


ÚVOD

Janáčkova akademie múzických umění v Brně je jednou z pěti vysokých škol vychovávající budoucí osobnosti uměleckého a společenského života v České republice. Jednou z důležitých aktivit podporujících její snažení je pořádání Mezinárodního festivalu vysokých divadelních škol Setkání/Encounter (www.jamu.cz/setkani).

ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA

Mezinárodní festival vysokých divadelních škol Setkání/Encounter pořádaný Divadelní fakultou Janáčkovy akademie múzických umění v Brně se v průběhu dvanácti let své existence stal druhou největší pořádanou akcí svého druhu v Evropě. 
Na počátku tohoto projektu stála v roce 1991 myšlenka uspořádat setkání všech vysokých divadelních škol z Československa, a to Divadelní fakulty JAMU v Brně, Divadelní akademie múzických umění Praha a Vysoké školy múzických umění Bratislava. Postupem času se festival Setkání/Encounter rozšířil a v současné době se ho během pěti dnů jeho konání účastní 14 souborů z celého světa. Stal se partnerským festivalem holandského ITs v Amsterdamu a záštitu nad ním převzal primátor města Brna, hejtman Jihomoravského kraje, Ministerstvo kultury České republiky a Česká komise pro UNESCO. 
13. ročník festivalu se bude konat v termínu 8. - 12. dubna 2003 a návštěvníci budou moci zhlédnout představení na již tradičních festivalových scénách, kterými jsou Divadlo Husa na provázku, Divadlo Bolka Polívky a Studio Marta. Účastníci nebudou ani v tomto ročníku ochuzeni o doprovodné akce, jakými jsou např. ukázky tvorby studentů Divadelní fakulty na půdě školy, slavnostní setkání s primátorem Statutárního města Brna, či diskuse nad zhlédnutými inscenacemi s jejich tvůrci.
Do přípravy celého festivalu jsou zapojeni studenti všech oborů DIFA JAMU, a to především z ateliérů divadelního manažerství, dramaturgie a scénografie. Studenti tak získávají praktické zkušenosti a prohlubují své schopnosti spolupráce s ostatními složkami divadelního provozu na mezinárodní úrovni. Festival též přispívá možností konfrontace různých hereckých přístupů a metod mezi studenty a pedagogy k jejich vzájemné inspiraci. Díky formálním i neformálním aktivitám vytváří prostor pro rozšiřování spolupráce jednotlivých škol i mimo festival (pouliční projekty DIFA JAMU, mobility studentů a pedagogů mezi DIFA JAMU a školami např. v Moskvě, Holandsku či Velké Británii, zapojení DIFA JAMU do mezinárodních sítí a projektů SCART, PROSPERO či Socrates Erasmus apod.).

Na projektu se finančně podílí jak veřejné, tak soukromé zdroje. Festival je podstatným způsobem podporován Statutárním městem Brnem a Ministerstvem kultury, důležitými partnery ze ziskové sféry se staly mimo jiné Královský pivovar Krušovice či Jihomoravská plynárenská. Celkové náklady na festival jsou vyčísleny na 950. 000 Kč,-.

POSLÁNÍ FESTIVALU

Posláním festivalu je vytvářet prostor pro setkávání studentů, pedagogů a divadelníků ze světových uměleckých škol. Umožnit vzájemnou výměnu zkušeností, metod a výsledků práce a rozvíjet diskusi o budoucnosti vysokého uměleckého školství.

CÍLE TŘINÁCTÉHO ROČNÍKU


Pořádání festivalu Divadelní fakultou JAMU v Brně má dvě základní funkce - vzdělávací a kulturní. 
Zařazením organizace festivalu do plánu výuky pro akademický rok 2002/2003 opětovně umožníme studentům konfrontovat teorii s praxí, sbírat nové zkušenosti a na jejich základě hodnotit svou předchozí činnost. V rámci akce samotné chceme otevřít brány festivalu novým souborům dle stanovených podmínek a přispět tak k rozšíření obzorů stálých účastníků.
Na počátku jara pak obohatit brněnský kulturní život zpřístupněním vybraných představení veřejnosti, dále pak pouliční a další propagací. Umožnit též odborné veřejnosti vytvořit si obraz o světových trendech na poli divadelnictví. 

ORGANIZACE
PŘÍPRAVA


Na základě studijního programu je festival organizován cca 20 studenty ateliéru divadelního manažerství, jejichž činnost je zaštítěna a kontrolována festivalovou radou, které předsedají děkan Divadelní fakulty JAMU a ředitel festivalu. Na základě konkurzu je festivalovou radou každý rok vybrán student scénografie, který se stává výtvarníkem festivalu. Do celoroční přípravy jsou též zapojeni studenti dramaturgie, kteří se podílí na výběru souborů a dalších činnostech souvisejících s jejich oborem. Během festivalového týdne pak denně vydávají festivalový zpravodaj. 

RÁMCOVÝ HARMONOGRAM

Festival se tradičně koná na počátku dubna od úterý do soboty a je zakončen slavnostním předáváním cen Marta. Pro těchto pět dní je sestaveno programové schéma. Každý den tři představení na různých scénách, která se vzájemně časově nepřekrývají a diskuse "Students for students". Tradičními doprovodnými aktivitami jsou minifestival "Něco navíc", pracovní schůzky pedagogů v rámci mezinárodních sítí, setkání partnerů a pedagogů s primátorem Statutárního města Brna apod. 

HODNOCENÍ

Každý červen vychází hodnotící festivalová Závěrečná zpráva, která uveřejňuje statistiky návštěvnosti, ekonomické ukazatele, realizované propagační aktivity a další důležité údaje pro naše partnery.
V rámci fakulty též probíhá interní hodnocení činnosti, které má především poskytnout zpětnou vazbu studentům zapojeným do organizace festivalu.

[ ZPĚT NA HOME PAGE ]

[KONTAKT][STATUT] [PROJEKT] [PŘIHLÁŠKA] [PROGRAM] [HRACÍ PROSTORY ] [ORGANIZAČNÍ TÝM ] [DÍKY SPONZORŮM][FOTKY]